~Sport sprečava trajno mršavljenje~

Smanjite unos hrane – povećajte fizičku aktivnost!
Smanjite unos hrane – povećajte fizičku aktivnost!


Da li ste i vi milion puta čuli ovu mantru, kada biste se nekome požalili da ne možete da dovedete svoju liniju u red? Ja, iks puta. Taj savet zvuči veoma logično, zar ne? Šteta samo što to tako ne funkcioniše.
A razlog zašto ne funkcioniše je što Vaš mozak to ne dozvoljava. Makar ne na duže staze. 

Vi možete sebe primorati da jedete manje i da krenete na sport i smršaćete. Sigurno već imate to iskustvo. Ali rezultat nije potrajao, jel tako? 
Razlog zašto Vaš mozak traži da sednete ispred tv-a i jedete je što je nivo Vašeg insulina toliko visok, da blokira hipotalamus u prepoznavanju leptina u krvi. 
A Leptin je hormon koji dve stvari govori Vašem mozgu:
1. Niste više gladni
2. Diži se, vreme je za akciju

Ako Vaš leptin to ne registruje, Vaš mozak veruje da ste gladni i bukvalno vas primorava da jedete više da biste “imali više energije“. Problem je što mi nemamo dovoljnu jaku snagu volje koja bi nadjačala naš mozak. Svakako ne na duže staze.
Zato ne pokušavajte više stare načine skidanja suvišnih kilograma uz pomoć novih planova vežbi, jer ćete imati uspeha svega par dana, nakon čega ćete opet skliznuti u stari začarani krug skidanja i vraćanja kilograma, sa sve kamatom.

Probajte nešto novo.
Ne vežbajte.
Baš tako, dobro ste pročitali.
Ne vežbajte.
Skidanje kilograma ne zavisi od fizičke aktivnosti.
Samo vas iscrpljuje i povećava Vaš apetit.
Nema potrebe da vežbate da biste skinuli višak, naprotiv. Upravo vežbanje sprečava i otežava proces skidanja kilograma.

Vežbanje Vam neće pomoći. Vi morate da promenite to što unosite u svoj stomak. 
Na početku se može desiti da osećate umor. To je normalno, jer je posledica prekidanja unosa šećera i brašna, takođe i zbog ispuštanja toksina i masnih naslaga iz masnih ćelija u krvotok. Pijte dosta vode, limunade bez zaslađivača naravno, čajeva. Odmarajte što više. 
Posmatrajte kako se topite na najlakši mogući način, bez gladi i iscrpljivanja po teretanama. 

Naš cilj je promena odnosa prema hrani, ne samo mršavljenje. Ono svakako sledi kao posledica, ali ako ne promenimo odnos prema hrani, lečimo samo posledicu, ne i uzrok. Dajte sebi par meseci da razvijete čvrste nove navike u ishrani: tri obroka na dan, kao nekad kad smo kao nacija bili vitki, a ne ovako gojazni kao danas. Uveče pišite šta ćete sutradan da jedete i čvrsto se toga pridržavajte, zbog stvaranja automatizacije ishrane. Ne šećeru i brašnu. Merite hranu. Mi smo izgubili osećaj za dovoljno, jedemo na emotivnoj bazi, pretrpavamo se hranom u nadi da ćemo se duže osećati bolje. Jedni što time postižemo su suvišni kilogrami i očajanje zbog njih.

Ako jedete van kuće, ponesite spakovane obroke sa sobom. Ne prepuštajte ishranu slučaju jer ona je najvažnija stavka u Vašem životu. Ako tu niste artikulisani i uravnoteženi, ometaće vam ostale segmente života. 
Posle nekog vremena nivo Vašeg insulina će se spustiti i Vaš mozak će početi da prepoznaje Leptin. Vratiće Vam se energija. 
Tek tad (nakon četiri meseca) možete uključiti vežbe, ako želite, ne pre.

U međuvremenu Vi ćete skinuti možda i sav višak sa kojim ste se borili decenijama.

Maša Vujanović, Vaš pomoćnik na putu do Večne Vitkosti!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *